Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Met een airco, heerlijk koel in de zomer en lekker
snel warm in de winter

 

4 soorten airco's

Mobiele airco

De mobiele airco is een systeem op wielen met een slang die door het raam naar buiten wordt gehangen om te kunnen koelen.

Deze airco wordt voornamelijk gebruikt voor het koelen van kleine ruimtes, zoals een slaapkamer. Met de mobiele airco is het niet mogelijk om ruimtes te verwarmen.

Monoblock airco

Een monoblock aircotoestel wordt tegenwoordig steeds meer geplaatst, omdat je voor dit toestel geen buitenunit of slang naar buiten nodig hebt. Het toestel wordt tegen de muur gehangen en er worden twee groten gaten in de muur geboord, naar buiten. Een monoblock aircosysteem trekt de warme lucht uit de ruimte, waarna de lucht langs een warmtewisselaar in de airco stroomt. Het koelmiddel in de airco zorgt ervoor dat de warmte uit de lucht wordt gehaald en blaast de gekoelde lucht vervolgens terug de ruimte in. Met deze airco kun je zowel ruimtes koelen als verwarmen.

 

Split unit airco

De meest bekende airco is de split unit airco. Bij deze airco wordt er een binnen- en buitenunit geplaatst. Deze airco's werken in principe hetzelfde als een lucht-lucht warmtepomp. Het systeem werkt op basis van een koelmiddel, dat rondgepompt wordt door leidingen tussen de binnen- en buitenunit. Naast het koelen, is het ook mogelijk om te verwarmen met deze airco.

Multi Split airco

Vast tarief voor 1 jaar

De multi split airco is afgeleid van de standaard split airco. Echter, heeft deze airco één buitenunit en meerdere binnenunits. Hierdoor kunnen meerdere ruimtes gekoeld en verwarmd worden, en dat zelfs onafhankelijk van elkaar. Deze airco wordt voornamelijk gebruikt door bedrijven, maar ook particulier is deze airco populair. Je kan de temperatuur per kamer afzonderlijk instellen. Er is ook wel een limiet op het aantal kamers, die je hiermee kan koelen (4 à 5).

Integratie in jouw interieur

Je kan kiezen uit wandmodellen, vloermodellen of inbouwmodellen (bij nieuwbouw of ingrijpende renovaties).

Er zijn ook verschillende kleuren en designs te kiezen zodat een inbouwairco binnen elk interieur past.

Eenvoudige besturing

Met één druk op de knop zet je een airco aan of uit.

Veel merken hebben ondertussen al een app en een integratie met de spraakbediening van Google Home.

Energierendement

Modern aircos hebben een A+++ rendement voor zowel koelen als verwarmen.  

Units, aangedreven door 80% hernieuwbare energie uit de lucht en 20% elektriciteit.

Dankzij de Inverter technologie een besparing van 30% meer energie.

Zuivere lucht

Airco’s zijn uitgerust met filters voor een betere binnenluchtkwaliteit.

Sommige modellen gebruiken elektronen om chemische reacties met deeltjes in de lucht op gang te brengen. Zo worden allergenen (pollen, schimmels, ...) afgebroken en worden hinderlijke geuren verwijderd.

Een zonnige dag, dat is genieten! Met je zonnepanelen profiteer je, zeker tijdens lange zomerdagen, van de energie die je panelen produceren. Hoe meer zonne-energie je verbruikt, hoe minder elektriciteit je van het net moet afnemen. Wordt het tijdens de zomer snel warm in je woning? Installeer dan een airco, zo houd je je woning lekker fris én verbruik je meer van de energie van je zonnepanelen. 

Vrijblijvende offerte

Heb je een vraag?

  • Kost en verbruik
  • Voor- en nadelen
Wat kan ik met een airco doen?

Met slechts één aircotoestel kan je een ruimte snel met enkele graden koelen of verwarmen. Zo blijft je woning heerlijk fris wanneer de zon schijnt en gezellig warm op kille dagen. Ontdek hoe en bekijk ons aanbod!

Kan ik zelf kiezen welk toestel ik neem?

Onze specialisten bekijken met jou wat er mogelijk is. Er bestaan airco's die naadloos opgaan in je interieur. Je kan zelfs de kleur kiezen en veranderen. Heb je een voorkeur voor een merk? Laat het weten aan onze specialist, zo kan hij rekening houden met je persoonlijke wensen en voorkeuren. 

Moet ik een airco onderhouden?

Hoewel er geen wettelijke verplichting is, raden de producenten aan om je installatie regelmatig te laten nakijken. Zo ben je zeker dat alles nog goed werkt en veilig verloopt. Tijdens een onderhoud worden filters schoongemaakt en er wordt gekeken of je toestel nog efficiënt werkt.

Kun je ook verwarmen met een airco?
Wat is het verschil tussen airco en verwarming?

Bij een radiator, die de meeste huizen hebben, wordt de lucht in de ruimte verwarmd. Koudere lucht in de woning stroomt langs de radiator en wordt op die manier verwarmd. De warme lucht gaat omhoog en zo stijgt de temperatuur in de ruimte.
Bij de airco werkt het anders. Bij de airco wordt namelijk de lucht geforceerd de ruimte in geblazen. De airco straalt dan ook geen warmte af, de lucht gaat namelijk via de (automatisch) bewegende luchtkleppen. Dit kan koele of warme lucht zijn, om de ruimte af te koelen of te verwarmen. Je kan met een airco geen warm water verwarmen, terwijl dit wel kan met een gas of mazoutketel. Andere soorten warmtepompen, zoals de warmtepompboiler, kunnen dit wel.

Naast koelen wel of niet verwarmen met een airco?
Verwarmen met een airco heeft voor-en nadelen. Het belangrijkste voordeel is dat je met een ingebouwde airco snel kan verwarmen aan een lagere verbruik. Je verbruikt zo minder gas of stookolie (en dus stoot je minder CO2 uit). De meest gebruikte airco om een ruimte mee te verwarmen is de split-airco. Het nadeel van deze airco is dat je hiermee maar één kamer kunt verwarmen. Om meerdere kamers op deze manier te verwarmen, heb je een multi-split systeem nodig met meerdere binnen-units en deze zijn vaak duurder in aanschaf. Hoewel een airco een beter rendement heeft dan een gas-of stookolieketel, ligt het rendement toch nog lager dan andere warmtepompen. Een goedkoper alternatief in gebruik, is een warmtepomp op water. Deze is vaak zuiniger en je kunt er ook mee koelen op de warmere dagen indien je vloerverwarming hebt. Deze warmtepomp laten plaatsen vergt dan wel een hogere investering.
Hoeveel kost een airco?

Voor een nieuwe airco met energieklasse A+ van een topmerk, moet je rekenen je op een bedrag (vanaf) 3500€, installatie inbegrepen. De prijs hangt af van je woning en het aantal ruimtes dat je wil afkoelen, het volume, ... Onze expert vertelt er je alles over tijdens een gratis en vrijblijvend gesprek.

Hoeveel verbruikt een airco?

De nieuwste toestellen zijn energiezuinig. Gebruik je je airco wanneer de zon schijnt en je zonnepanelen volop elektriciteit produceren, dan ligt het verbruik nog lager!

Verandert er iets wanneer ik een digitale meter krijg?

Krijg je zoals alle Vlamingen de komende jaren een digitale meter geïnstalleerd via Fluvius, dan betaal je op een andere manier voor je elektriciteitsverbruik. Je let dan best op je totaal energieverbruik die je dan vraagt van het net (je 'piek' verbruik). Die piek kan je ook beperken door zonnepanelen te installeren of energie te delen met iemand die te veel productie aan zonne-energie heeft. Zo beperk je de bijdrage van je airco aan het capaciteitstarief, en beperk je ook je energiefactuur.

Wat zijn de voordelen van de verwarming met een airco?
  • • De kamer is snel op temperatuur.
  • • Verwarmen met airco is efficiënter en vaak goedkoper* dan verwarmen met een gasgestookte cv-ketel.
  • • In de zomer kan je koelen met de airco.
  • • Zuivering van de lucht terwijl je verwarmt.


*Hangt af van het prijsverschil tussen gas en elektriciteit.

Wat zijn de nadelen van de verwarming met een airco?
  • • Alleen de ruimte waar de airco unit is geïnstalleerd wordt verwarmd, voor het verwarmen van meerdere ruimtes heb je een duurdere multi-split airco nodig.
  • • De kosten van een airco met meerdere binnen-units zijn hoger dan een nieuwe cv-ketel. Je bestaande ketel kan niet samenwerken met de airco.
  • • Je moet de airco apart aansturen wanneer je wil warmen of koelen.
Waar kan je een airco plaatsen?

Je kan een airco in zowat elke ruimte plaatsen, dat is geen probleem. Een airco installeren vereist geen ingrijpende werken en in één dag is de klus geklaard.

Maakt een airco veel lawaai?

De nieuwste airco's zijn fluisterstil, ssstt. Enkel wanneer je ze bedient, hoor je een korte piep. Indien je een toestel hebt met een buiteninstallatie, dan zal je de ventilator horen die zorgt voor de luchtverplaatsing. Die laat je dus best installeren op een plek waar je er minder last van hebt zoals in je tuin, op je dak of op je terras.